Portaal:Stabiliseren

Uit Ouders en jeugdzorg
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stabiliseren

Hoe kunt u zorgen dat uw situatie overzichtelijk blijft? Hoe kunt u weer overzicht krijgen als de situatie u boven het hoofd stijgt?

Het hebben van overzicht zorgt voor controle over de situatie. Als u geen controle heeft over uw situatie, kunt u de situatie niet of nauwelijks veranderen. Chaos, conflicten of heftige emoties zijn elementen die niet zorgen voor grip op uw situatie. Om de grip te herkrijgen zult u die elementen moeten aanpassen. Zoals in de psychologie bekend is, kan verandering van gedrag alleen bewerkstelligd worden wanneer je het mechanisme áchter het element onderzoekt. Dat houdt in het kort in: kijk niet naar zaken die buiten uw macht liggen, maar kijk alleen naar uzelf. Wat kunt u zelf veranderen?


Hieronder drie gebieden waarbinnen u zelf veranderingen of verbeteringen kunt aanbrengen, om zodoende meer grip op de situatie te krijgen:

1. Dossier ordenen & overzicht krijgen

2. Eigen doelen formuleren

3. Regie voeren (gespreksverslag & controle houden)

Vechtscheiding

Een vechtscheiding waarbij kinderen in het spel zijn, is bij uitstek een situatie waarin u het overzicht en de controle kunt verliezen. Voor tips om ook op deze specifieke situatie meer grip te krijgen, kijk op Vechtscheiding.


Wat als alles faalt?

U heeft alles al geprobeerd, alle mogelijke routes gevolgd, maar niets werkt? U komt er ondanks eindeloze pogingen niet uit met de hulpverlening of met pleegzorg, ex-partner of andere verzorger(s) van uw (klein)kind? Het kan gebeuren dat u hierdoor geen enkele omgang meer hebt met uw kind of kleinkind, en er ook geen enkel zicht meer is op verbetering. Dit is een vreselijke situatie, maar ook hierin zult u uw weg moeten vinden om stabiliteit te creëren. Lees hier verder voor advies.