Portaal:Communicatie

Uit Ouders en jeugdzorg
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Communicatie[bewerken]

Veel van de problemen die ontstaan tijdens hulpverlening hebben te maken met (mis)communicatie. Ouders voelen zich vaak niet gehoord of niet begrepen door de hulpverlening terwijl hulpverleners het idee koesteren goed naar hun cliënten te luisteren. Soms zijn het de ouders, soms zijn het de hulpverleners die niet luisteren, soms luistert er niemand.

Een gouden regel binnen de communicatie is dan ook :

Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden

Stephen Covey


Als je de ander oprecht probeert te begrijpen, is het beter om samen een oplossing te vinden. Dit is uiteraard erg moeilijk als het om kinderen gaat. Emoties lopen dan snel en vaak hoog op. Ouders vormen een beeld over de hulpverlener en andersom.

Pas als je de ander begrijpt, kun je proberen zelf begrepen te worden. Dit kan door de ander te laten zien dat je de hem en zijn boodschap en zorgen hebt gesnapt. Zowel ouders als hulpverleners hebben goede intenties. Probeer eerst de intenties van de ander te begrijpen en benoemen, en vertel dan pas jouw kant van het verhaal en de dingen waarnaar volgens jou niet geluisterd wordt. Als je dit goed doet, zul je merken dat je je verhaal al heel anders vertelt dan je vooraf had bedacht.

Dergelijke communicatieconflicten kunnen vaak door hulpverleners voorkomen worden door kennis te nemen van “geweldloze communicatie, Marshall. B. Rosenberg” en de presentietheorie van Prof. dr. A.J. Baart .

Voor ouders hebben we een aantal tips, trucs en adviezen over hoe de communicatie met hulpverleners verbeterd kan worden. Daarbij geldt altijd stap 1:

Allereerst luisteren. Vel geen oordeel, schrijf niets voor, leg niet uit hoe je het eigenlijk bedoeld had. Zorg eerst dat je de ander begrijpt.

Bij dit onderdeel gaan we in op: